Accessibility Tools

 

odigosspoudonprogrammaexetaseonορολογιοxrisimoi syndesmoi hallo3 

  

ΠΑΠΑΡΙΖΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 

ΦΕΚ 220/27-7-2006

Γνωστικό αντικείμενο: Κοινωνιολογία της Θρησκείας

Καθηγητής, Τομέα Γενικής Κοινωνιολογίας

Σηλυβρίας 8, Νέα Σμύρνη, Αθήνα 17123, τηλ., 210 9312245

Πάντειο Πανεπιστήμιο, Λεωφ. Συγγρού 136,

Αθήνα, 17 671, τηλ. 9201772

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ερευνητικά Ενδιαφέροντα

Οι ιστορικές και θεωρητικές θεμελιακές γνώσεις της Κοινωνιολογίας ως επιστήμης. Οι θεωρίες περί Πολιτικής και περί Θρησκείας. Οι θρησκείες της Μεσογείου από την Ελληνική Αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Πολιτική και Θρησκεία στην Αρχαία Ελλάδα, στον Ελληνιστικό, τον Ελληνορωμαϊκό, στον Βυζαντινό και τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Οι ιστορικές, ανθρωπολογικές και ψυχαναλυτικές διαστάσεις της θρησκείας, όπως και οι οικονομικές κοσμοθεωρίες των θρησκειών. Ιδιαίτερα οι σχέσεις πολιτικής και θρησκείας στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία και στην νεωτερικότητα.

 

Συμμετοχή σε Επιστημονικές Εταιρείες

International Sociological Association (ISA)

European Sociological Association (ESA)

Association Internationale des sociologues de langue française (AISLF)

International Society for the Sociology of Religion (ISSR)

Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης

 

Διδασκόμενα Μαθήματα

α. Αρχές Κοινωνιολογίας Ι και ΙΙ,  (Υποχρεωτικά) στο Α και Β εξάμηνα Σπουδών

β. Κοινωνιολογία της Θρησκείας Ι: Θεωρητικά ρεύματα σκέψης και συγγραφείς

    Κοινωνιολογία της Θρησκείας ΙΙ: Κράτος και Εκκλησία στην σύγχρονη

    ελληνική κοινωνία, (Επιλογής) στο Γ και Δ εξάμηνα Σπουδών

γ. Κοινωνικές Ανισότητες, στο Α εξάμηνο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών

    Σπουδών (Υποχρεωτικό)

 

Πλήρες βιογραφικό

 

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Παπαρίζος Αντώνης κατάγεται από τον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, όπου και τελείωσε το Λύκειο. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στην ΠΑΝΤΕΙΟ Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα και ως υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη-Paris I Panthéon και στο Centre d’Analyse Comparative des Systèmes Politiques του ίδιου Παν/μίου, υπό την Διεύθυνση του M. Duverger: δύο μεταπτυχιακά διπλώματα στην Πολιτική Κοινωνιολογία, στην Κοινωνιολογία και στην Ιστορία. Είναι διδάκτωρ D’Etat του Παν/μίου Paris 2, από το οποίο και αναγνωρίστηκε ipso facto ως Υφηγητής το 1995. Από το 1985 διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνιολογία και Κοινωνιολογία της Θρησκείας, ενώ ως προσκεκλημένος καθηγητής δίδαξε σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια: της Caen (Γαλλία), των Valladolid και  Complutense- Madrid (Ισπανία),  Magna Graecia (Νότια Ιταλία), Innsbruck (Αυστρία)  κ ά., όπως και σε ελληνικά. Διετέλεσε επί δύο μήνες το 2016 προσκεκλημένος ερευνητής του πανεπιστημίου της Λωζάννης.

 Είναι Καθηγητής και επί τέσσερα χρόνια διετέλεσε διαδοχικά Αν. Πρόεδρος και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, όπως και εκ νέου Πρόεδρος κατά την περίοδο 2010-2012. Διετέλεσε επίσης επί πολλά έτη μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, μέλος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου και άλλων διοικητικών επιτροπών. Υπήρξε Διευθυντής του Τομέα Γενικής Κοινωνιολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας επί έξη συνεχή έτη και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ιδίου Τμήματος επί επτά συνεχή έτη, του οποίου την πλήρη αναμόρφωση ανέλαβε δύο φορές. Επίσης, υπήρξε συνιδρυτής και μέλος της Διοικούσης Επιτροπής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Φύλο και Θρησκεία».

 

     Μονογραφίες

  1. Contribution à une Appréhension du Rapport entre Politique et Religion, et l’ Emergence  du Christianisme, Paris, Paris 2, 1987, 545 p.
  2. Η ελευθερία ενώπιον του θανάτου, Αθήνα, Εκδόσεις Παπαζήση, 2010, 91 σελ.
  3. Θεός, Εξουσία και Θρησκευτική Συνείδηση, Τα γενικά μετατρεπτικά και ερωτικά ενδιάμεσα, Αθήνα, Εκδόσεις Παπαζήση, 2011, 596 σελ.
  4. H κοινωνία των αμαρτωλών, Η πολιτική ως διαχείριση του φόνου, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, Αθήνα, Εκδόσεις Παπαζήση, 2014,  916 σελ.
  5. Η διαλεκτική της ταυτότητας. Η μορφή και ο άνθρωπος, Αθήνα, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2019, (υπό έκδοση), 400 σελίδες περίπου

 Άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους

  1. «Grec le «δαιμόνιος», ou la sublimation séculière et idéale du pécheur grec orthodoxe», in Chr. Constantopoulou, Barbaries Contemporaines, Paris, L’Harmattan, 2012, pp. 179-190.
  2. "Θρησκεία, ταυτότητα και η ισοτιμία των πιστών. (Μίλησέ μου για τον Θεό σου), στο διά-ΛΟΓΟΣ, Αθήνα, τεύχος 5. Εκδόσεις Παπαζήση, 2015, σελ 244-261.
  3. "Η γοητεία της ολοκληρωτικής ταυτότητας: Θρησκεία και Βία" στον Συλλογικό Τόμο προς Τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Αντώνη Μαγγανά, "Σύγχρονες τάσεις αντεγκληματικής Πολιτικής", Αθήνα, Ηλεκτρονική Έκδοση Παπαζήση, 2018, σελ 1010-1028.
  4. «Το συνεχές της ζωής: η φωτιά, το ήθος της αυτοθυσίας και όταν η φύση σκέπτεται», στο Άννα Λυδάκη, (Επιμ.) Ο άνθρωπος και τα άλλα ζώα, Αθήνα, Εκδόσεις Παπαζήση, 2018, σελ. 297-306.
  5. "Το Τραύμα του Εμφυλίου. Το "εγώ" και το "εμείς": η φύση του τραύματος", στο Γιάννης Βαρτζόπουλος, (Επιμ.) Το τραύμα του εμφυλίου, Αθήνα, Αρμός, 2019, σελ. 257-289.

               Ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια

  1. « Μορφές Βίας στον Αρχαίο Κόσμο», Δεκέμβριος 2015, Διεθνές Συνέδριο υπό την Αιγίδα του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου
  2. «Ο Αριστοτέλης σήμερα: Κράτος, Δίκαιο, Οικονομία, Πολιτική», 15-16 Δεκεμβρίου 2016, υπό την Αιγίδα του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης, Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου
  3. «Animalia. Ο άνθρωπος και τα άλλα ζώα», Ιανουάριος  2017, υπό την Αιγίδα του Τμήματος Κοινωνιολογίας,  Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου
  1. «Το Τραύμα του εμφυλίου», Οκτώβριος 2017, Εκδόσεις Αρμός
  2. «Βλασφημία και Πολυπολιτισμικότητα», 23 και 24 Νοεμβρίου 2018, υπό την Αιγίδα του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

 

FaLang translation system by Faboba